duminică, 10 iulie 2016

Atentie, se corhaneste!

Vai Rele stiu mai multe…dar preferata mea este cea din Fagaras care urca pana in Moldoveanu.

Plecam intr-acolo dupa o zi de cosit "citadin", dar tot am reusit sa scurtam iarba si s-o adunam. Ne suim in masina pe canicula si luam directia Curtea de Arges unde mai facem cateva cumparaturi (inclusiv un ghiveci cu lavanda care se va dovedi supravietuitor pana in Bucuresti). Drumul auto, national, este plin de capcane si presarat cu camioane ce cara lemne dinspre muntii Fagaras. Avem curiozitatea sa verificam unul din ele la 112. Nu este de gasit ca figurand in lista de transporturi legale din ziua aceea, dar cel din dispeceratul de politie Arges imi spune insistent ca nu trebuie sa sun la 112 decat daca suspectez transportul ca fiind ilegal, nu doar sa verific, asa cum am inteles eu in ultimul an ca functioneaza Radarul Padurilor.

De la Domnesti pornim spre zona Nucsoara-Slatina, cu emotii ca poate Megan-ul nu va putea ajunge chiar pana la Stana din Valea Rea. Padurarul de la bariera din capatul satului Slatina, nu ne poate ajuta decat cu informatia ca pana la Gura Zarnei drumul e bun, dar ca stie pe cineva care a urcat anul trecut fara probleme. Drumul e lung, 38km de la bariera pana la final. Presarat cu multe grupuri vesele campate pe valea Doamnei, in jurul gratarelor.

La barajul Vasalatu, facem si noi o pauza si mergem chiar pe baraj. Lacul e micut cu multa padure de foiase (inca) in jur. 


In 2009, am facut distanta Slatina-Gura Zarnei, pe jos, cu tata, la inceput de iunie, si am urcat in caldarea Leaotei, dupa tentative nereusite de a trece raul Zarna. 
Acum plecam mai departe tot cu masina. Incet se lasa si seara. Forestierul este destul de bun dar nu se poate merge repede. Din cand in cand, mai intalnim muncitori care inca mai taie si incarca bustenii in camioane. Mesajul “se corhaneste” apare de cateva ori. Nu stiu ce inseamna, este probabil un regionalism, dar imi suna a ceva generator de zgomot si neplacut, impotriva padurii (tata imi va confirma peste doua zile ca se refera la tararea bustenilor spre vale).

Dupa aproape 3 ore, pe intuneric, ajungem la stana. Mai sunt si alte masini acolo si niciuna de teren. Deci, deocamdata se poate. Dupa 10 min de cautari, gasim un loc bun de pus cortul (zona e plina de urzici, asa ca multe posibilitati nu sunt). Noi gasim un petecut drept de iarba chiar langa un pat de scanduri folosit de ciobani sa stea cat mai aproape de oite. Turma a trecut pe aici, nu demult, dar acum nu mai este nimeni de la stana; probabil au urcat mai sus in munte. Facem o oala de paste. Este foarte cald si rasuna vuietul cascadelor. Incep sa se zareasca si stele. Maine va fi bine.

Este senin sticla. Facem cafea, mancam iaurt, strangem cortul si plecam pe crucea albastra spre caldarea lacului Galbena despre care tata mi-a povestit frumos. Marcajul incepe chiar acolo unde se termina drumul forestier si urmareste de la oarecare distanta valea Zbuciumatu, cea care formeaza jos cascada. 


Poteca urca sustinut prin padurea de brad, pe racoare cam 1 ora. 


Ajunge intr-o treapta verde, plina de pini si jnepeni, aproape de o alta cadere de apa, nu la fel de nervoasa ca cea de jos, dar mult mai lunga. 




Apoi facem usor stanga si urcam pana in caldarea Galbena. Are 5 lacuri albastre, cel mai mare este lacul Galbena. Aici cam pierdem crucea albastra, dar nici nu ne mai intereseaza prea tare ce se intampla cu ea. Gasim lacul limpede, iar muchia Scarisoara e chiar deasupra si nu avem cum sa nu nimerim Moldoveanu mai departe.





Deasupra lacului este si un bordei de mioare. Acum nimeni altcineva prin preajma. Pe masura ce urcam spre creasta, ni se arata cele cinci lacuri, dar si altele mai mici. 





Pe muchie ni se dezvaluie imaginea atat de familiara a crestei Fagarasului. Inca nu este atat de verde cat speram, dar la fel de maiestuos. Si foarte cald. In valea Buda, se vad cateva turme de oi.







Din latura aceasta nu am mai vazut pana acum Moldoveanu si lacul de sub el. Ne departam de caldarea Galbena si ne tot indreptam spre varf, chiar pe muchie. Zaresc in fata un punct negru care se misca foarte rapid. Aflam curand ca este un caine ciobanesc care ne cearta un sfert de ora in continuu. Mi-e frica de ei de cativa ani. Saptamana trecuta inca unul l-a muscat pe tata de picior pentru a nu stiu cata oara… noroc ca l-a mai muscat inca unul acum 5-6 luni si nu a trebuit sa repete antirabicul… Intr-un final apare si ciobanul: “Rau caine aveti. Bine macar ca nu este decat unul”. Aflam pe varf, de la tovarasul lui, ca restul de 23 sunt prin caldarea Buda cu cele 1100 de oi.

Moldoveanu ca de obicei…aglomerat. De data aceasta cei mai multi sunt straini. Intalnim si trei moldoveni care decid sa isi dea drumul direct pe versant in jos pana la lac din cauza setei. Caut placuta argintie cu versurile lui Blaga… pana la urma o gasesc ascunsa dupa altele. Imi placea mai mult cand sarea in ochi: “Opreste Doamne clipa cu care masori eternitatea…”. Gasim si linistea…


Luna iunie inca cu petece de zapaza ne ajuta sa trecem repede si usor crapatura Moldoveanului. In valea Vistei se aduna ceata. Refugiul din Portita Vistei este gol. Usa se deschide cam greu, iar inauntru este destul de murdar.




Cand incepem sa coboram pe poteca ce duce in Valea Rea apar si cei trei moldoveni care si-au potolit setea cu apa din izvoarele lacului. Mergem pana pe malul lui unde inca nu este niciun cort. Pacat ca nu mai sclipeste cum l-am vazut de sus.


Cararea coboara lin pe firul apei pana la prima cascada, de unde isi schimba radical unghiul pe care il simtim din plin in genunchi. Se vad stana si destul de multe masini in apropierea ei. Este iar foarte cald. Culegem cimbrisor sa avem de ceai iarna ce vine.


Ajungem repede la masina. Intindem iarasi cortul. De data aceasta ne alegem noi ce loc dorim ca alte corturi nu mai sunt. Gatim, ne bucuram de rau, avem parte de lumina de asfintit si cativa stropi de ploaie. Pe la 9 suntem deja adormiti. Am ramas singuri in toata zona.

La 9.30 ne trezesc strigate. Doi indivizi (cel putin la fel de dubiosi, pe cat de bruneti) pretind ca sunt turisti tocmai coborati din munte (nici vorba sa arate ca turisti si nici macar ca niste ciobani) care au ramas fara mancare si ne cer ceva alimente. Nu avem incotro. Apoi se indreapta catre masina lor (o duba albastra), de curand aparuta aici, in care se suie, nu inainte de a da ocol masinii noastre si a se uita insistent la numarul de inmatriculare. Unde s-au dus apoi, nu stim. Dar stim ca nu ne mai arde deloc de dormit aici singuri. In 15 min, strangem tot. Aproape ca luam cortul pe sus. Avem aproape 40 km pana in prima localitate. Pe drumul forestier, nu mai inalnim pe nimeni. Doar un muncitor forestier, pe la jumatatea drumului, care ne spune ca nu a trecut nicio duba albastra pe acolo. Probabil ca cei doi au ramas in zona Stanei din Valea Rea pentru ca la cateva sute de metri de ea, in coborare pe drum, ni s-a parut ca vedem lumina. Aproape de ora 1, ajungem in Corbi. Punem cortul intr-o faneata. Suntem rupti de oboseala.

Prea mult nu reusim sa dormim. Este ziua lunga si taranii se trezesc foarte devreme. Din fiecare caruta ce trece pe drum, auzim: “Uite un cort si o masina cu numar de Bucuresti”. Sunt entuziasmati de eveniment dar nu ne dau ocazia sa dormim si noi macar pana la 7…

Mai departe a fost simplu…acelasi drum national sarman care ne trece prin Curtea-de-Arges si ne duce pana in Rimnicu Valcea direct la o cafea si o prajitura pe malul Olanestiului.


Muchiile si vaile sudice fagarasene sunt lungi si line, altadata pline de paduri care parca nu se mai terminau. Acum se zaresc de peste tot zone macelarite, lasate fara vegetatie dar cu mizerii pe care cu greu natura le va mai transforma in ce a fost odinioara maretia Muntilor Fagaras.



Text: Floriana Boghez

Niciun comentariu: